ابراهیم علی مردانی در گفتگو با خبرنگار مهر در اراک طول راه های همسنگ ساوه را 825 کیلومتر عنوان کرد و گفت: از ابتدای سال تا کنون 21 کیلومتر راه فرعی و راه روستایی آسفالت شده اند.
وی نقاط حادثه خیز شهرستان ساوه را گردنه رنگرز در محور ساوه – تهران، کیلومتر 22 تقاطع خشکرود - رازقان، کیلومترپنج قهوه خانه گل سرخ - کیلومتر 24 سه راهی آوه – کیلومتر 30 کارخانه چرم افق، کیلومترهشت پیچ شرفلو - کیلومتر 25 پیچ آق دره - کیلومتر 30 پیچ قیطانیه - کیلومتر 40 پیچ کارخانه سپید گچ - کیلومتر 42 پیچ ارجرود - غرق آباد به نوبران به طول 10 کیلومتر - کیلومتر 70 پیچ فستق و گردنه دخان عنوان کرد و اظهارداشت: بایستی در جهت رفع این نقاط حادثه خیز اقدام شود.
علی مردانی با اشاره به احداث آزادراه ساوه همدان گفت: تسهیل در ترانتزیت شرق به غرب کشور، کاهش 23 کیلومتر از طول مسیر، صرفه جویی سالانه 14 میلیون لیتر بنزین و کاهش 70 درصدی تلفات ناشی از سوانح رانندگی از جمله اهداف احداث این آزادراه محسوب می شود.
وی با تاکید بر اینکه این آزادراه از نظر هندسی ایمنی بالایی دارد گفت: این آزادراه کمبربندی استان مرکزی است و در کردیدور غرب به شرق واقع شده و باتوجه به اینکه استان مرکزی یک استان صنعتی است کمک می کند مواد اولیه از غب کشور به راحتی وارد استان شود.
رئیس راه و ترابری شهر ساوه با بیان اینکه 90 کیلومتر از این آزادراه 175 کیلومتری در استان مرکزی واقع شده است ادامه داد: عملیات اجرایی این آزادراه با مشارکت وزارت راه و بخش خصوصی از مردادماه سال 85 شروع و تا آذر ماه سال 90 به طور کامل افتتاح می شود.
وی با بیان اینکه عملیات اجرایی 30 کیلومتر باقی مانده نیز ظرف 15 روز آینده شروع می شود گفت: برای اولین بار این مسیر با تکنولوژی روسازی بتنی انجام می شود.
نظر شما